A hifi DAC szerepe a hangrendszereknél

Még a mai modern PC-k, notebook-ok és egyéb laptopok is olyan beépített hangkártyával rendelkeznek, amelyek csak átlagos hangminőséget garantálnak. Pontosan ez a helyzet sok hifi rendszer esetében. A hifi DAC emeli a nívót, aminek köszönhetően a hangélmény még egyedibbé válik. Az USB DAC a számítógépek esetében igazából egy külső hangkártya szerepét tölti be, míg a hifi DAC a hangrendszerek tekintetében kizárja azokat a külső zavarokat, amiket a hangdoboz a környező áramkörből összeszed.

Feladata, hogy a hangdobozból kiküldött digitális adatfolyamot analóg jellé konvertálja át. Mi ennek a legfontosabb tulajdonsága? A hifi DAC tisztább, élvezhetőbb, nyíltabb hangélményt tesz lehetővé. További pozitívuma abban rejlik, hogy egyes konverterek akár több ki- és bemenettel is rendelkeznek.

A hifihez csatlakoztatható tehát nem csupán a PC-k és laptopok esetében válik be, hiszen ehhez már forrásberendezések is társíthatóak. A KáCsa Audio legkisebb eszközei akkorák, akárcsak egy flash drive. Vannak olyan modellek, amelyek nem csupán a PC-k, hanem akár iOS/Android mobileszköz külső hangkártyájaként is használhatóak.

Beépíthető Jack aljzat a megfelelő kontaktusért

Vannak olyan tartozékok, akárcsak az érintkezők, amelyeknek a legfontosabb feladatuk, hogy nagy áramerősség mellett is garantálják a hibamentes kontaktust. Ugye 1000 W teljesítmény 4 Ohm-on 15,8 A áramerősséget jelent, ami 63,2 V-t eredményez. Mindez pedig azt jelenti, hogy a beépíthető Jack aljzat szigeteléséről sem szabad megfeledkezni.

Abban az esetben, ha ez hiányzik vagy nem megfelelő, akkor ehhez véletlenül hozzáérve az ember komoly sérüléseket szenvedhet az áramütés következtében. Pontosan ebből kiindulva, nem alkalmazzák manapság a szorítós csatlakozókat, hiszen ott nagy a veszélye a véletlen érintésnek. Ezeknél sokkal elterjedtebb a beépíthető Jack aljzat.

Persze arra is figyelni kell, hogy a kábel ne csússzon ki könnyedén a csatlakozóházból, tehát fontos a biztonságos tehermentesítés. Emellett nem árt, ha az egész egyszerűen és gyorsan szerelhető gond esetén.

You may also like...