Az indukciós főzőlap olyan konyhai megoldás, mely forradalmasította a főzést.
Az ember egyedfejlődésében hatalmas lépés volt az, hogy felismerte a tűz hasznosításnak lehetőségét. Mert a tűz nemcsak hogy meleget tudott biztosítani a hidegben (ahogy erre most is képes – kiegészítve valamilyen fűtőanyaggal), hanem arra is jó volt, hogy a nyers húst az ember megfőzze, s úgy egye meg. A tűztől, a tűzhelytől ma már egészen az indukciós főzőlap csodájáig jutottunk el, ami egészen lenyűgöző fejlődési ív. Míg a hagyományos tűzhely gázrózsái ugyanazon elven működnek, mint ahogy a tűz “működik” már hosszú évezredek óta, hogy maga a láng melegíti fel az edényt, a megsütendő húst vagy bármi mást, addig az indukciós főzőlap teljesen más módszerrel éri el azt, hogy az étel megfőljön. Az indukciós főzőlap ugyanis az elektromágneses indukció folyamatának felhasználásával főz, azaz adott egy mágneses tekercs, amely be van építve a főzőlapba. Használat közben elektromágneses mező keletkezik, mely meg fogja melegíteni a ráhelyezett edényt. Így nem keletkezik hőveszteség sem, ami pedig egy tűzhely esetében mindenképpen jelen van. Az indukciós főzőlap esetében így attól sem kell tartani, hogy a főzőlaphoz érve bárki is megégetné a kezét, hiszen az nem lesz forró.