A országuti kerékpár kialakításának előnyei

Országúti kerékpár

Országúti kerékpár

A kerékpározás egy olyan sport, amely észrevétlenül mászik be az ember bőre alá. Már csak azon veszi észre magát, hogy a városi biciklije mellé országúti kerékpár kínálatokból szemelget, hogy a hosszú utakra is legyen egy megfelelő eszköze. Általában ugyanis nem országúti kerékpárral kezd el valaki barátkozni a bringázás élményével. A legtöbb esetben egy egyszerű, akár váltó nélkülivel hozz össze először a sors. Ennél már csak feljebb van.

A többváltós változatok után, amikor kitapasztalja, hogy hányféle előnnyel jár a kerékpározás, akkor kezd igazán felcsillanni a szeme és bátorságot meríteni ahhoz, hogy az országutakon is száguldozhasson. Ehhez viszont legalább félprofi váltórendszeres kerékpárra van szüksége. Gyakran választják a 3*7-es váltóval ellátott típusokat, ugyanis ez elégséges mozgásteret ad ahhoz, hogy gördülékenyen lehessen a fokozatok között átsiklani. Ezáltal könnyed lesz a gyorsulás, illetve nem veszít a tekerés üteméből a bringázó. Az országúti kerékpár egyik jellegzetessége a kos szarvához hasonlító kormány.

Ennek a használatához egy kis beszokási időt kell adni magának, hiszen az országúti kerékpár teljesen más tartást igényel, mint a városi változatok. A vázizomzatot is máshol mozgatja meg ez a tartás, úgyhogy ne számítson arra, hogy elsőre kényelmes lesz. Viszont ezt is meg lehet szokni, mint tavasszal az ülés okozta kényelmetlenséget. A kos kormány kialakításának legfőbb célja, hogy lehetőséget adjon a biciklizőnek arra, hogy a legáramvonalasabb testtartást vegye fel és a legközelebb legyen a tömegközéppontja a földhöz.

Ezzel is elősegíti azt, hogy az országúti kerékpár gyorsulási előnyeit kihasználhassa a kerékpározó. Minél áramvonalasabb a test, annál kevesebb a légellenállás, annál könnyebben kivitelezhető a gyorsulás, ezáltal a centripetális erő is erősebb, így a középponttól való eltávolodásra is kevesebb az esély. Mint láthatja, minden mindennel összefügg. Ha bele szeretne kóstolni ebbe a világba, akkor előbb egy hobbi országuti kerékpár gazdája legyen, így kipróbálhatja az érzést.

You may also like...