Gluténmentes termékek, lisztek és tejek
A glutén legfőbb előfordulási helye a rozs, az árpa és a búza magjában található. Ez a vegyület két fehérje (gliadin, glutetnin) keveréke. Magyarországon is számos újabb glutén allergiásról lehet hallani, hiszen a különleges anyag érzékenységet vált ki a szervezetben. A gluténmentes termékek készítése közben a gyártók odafigyelnek a glutén mellőzésére 100 %-ig. A gluténra való érzékenység és az erre irányuló kutatások valamikor az 1920-as években vették kezdetüket Amerikában. Akkoriban a tudósok megállapították, hogy a fehér lisztet kapott állatok súlyos idegi betegséget kaptak, majd idővel bele is haltak.
Ebben az időszakban még nem vonták ki a forgalomból a glutént, csak feldúsították vitaminnal és ásványi anyagok garmadájával, elfedve ezzel a valós problémát. Azonban ez a döntés cukorbetegséghez, szívbetegséghez és rákhoz vezetett. A gluténérzékenységgel csak ezek után kezdtek el komolyabban foglalkozni. A modern kor vívmányainak számítanak a gluténmentes termékek, melyek mellett bárki dönthet, aki egészségesebben szeretne élni.