Melyik a legjobb napelem inverter háztartások számára?

Az inverter minden fotovoltaikus berendezés kulcsfontosságú eleme, ezért jó tisztában lenni azzal, hogy mi a feladata és mire kell figyelni a kiválasztása során. Érdemes az 5 legnépszerűbb napelem inverter között is szétnézni. Az ST Solar már korábban összállította a felhasználók által legjobban ajánlott napelemes inverterek listáját. Ezek különböző árkategóriákból származnak, így biztosan mindenki talál magának valót.

Mi az inverter feladata?

Az inverter a napelem rendszer agya. Felelős a panelek által termelt egyenáram váltakozóvá, azaz a konnektorban lévő árammá alakításáért. Azonban nem ez az egyetlen funkciója. Felügyeli az egész berendezés működését, és tájékoztatja a felhasználót az észlelt hibákról vagy problémákról. Feladata az is, hogy gondoskodjon a biztonságról, és hiba, például rövidzárlat vagy tűzveszély, esetén gyorsan leállítsa az egész létesítményt.

Amikor azt mérlegeljük, hogy melyik invertert válasszuk, érdemes megismerkedni ezen eszközök több típusával.

Az inverterek több kategóriába oszthatóak. A hálózati modellek villamos hálózathoz való csatlakozást igényelnek, amire a többlet energiatermelést továbbítják. A hálózathoz való csatlakozás azonban nem mindig szükséges. Választhatunk szigetüzemű invertert is, ami nem igényeli ezt. Ez a megtermelt energiát akkumulátorokban tárolja, ugyanis a felesleget nem tudja a hálózatra küldeni. Egy másik megfontolandó választás a hibrid inverter, ami hálózati és szigetüzemű egységként is működhet. Érdemes ezt választani, ha energiatárolóval ellátott napelem rendszerbe fektetünk.

A telepítési módszerek változatossága

Fontos kitérni arra is, hogyan kell telepíteni az invertert a rendszerhez. Ismerni kell néhány egyszerű szabályt is, ami segít a helyes felszerelésben. Ne feledjük, hogy a nem megfelelően végzett telepítés nemcsak a készülék garanciáját érvénytelenítheti, hanem csökkentheti a hatékonyságát és élettartamát is. Ha azonban nem érezzük magunkat képesnek arra, hogy saját magunk csatlakoztassuk az invertert, kérjünk segítséget egy tapasztalt vállalkozástól.

Az invertert függőlegesen kell felszerelni, mindkét oldalon jelentős résekkel, hogy megkönnyítsük a készülék szellőzését. Gondoskodni kell a megfelelő hűtéséről is, ami a működés közben felmelegedett egységet hűti. A készüléket nem szabad olyan helyre telepíteni, ahol süt a nap, mert fennáll a túlmelegedés veszélye. Ugyanezen okból kifolyólag nem szabad egy másik inverter alá telepíteni sem.

A telepítés után tesztelni kell, hogyan működik az inverter. A mellékelt szoftver lehetővé teszi a működés ellenőrzését és kezelését. Az inverter szabályozza a frekvenciát és a feszültséget. Érdemes megnézni a WiFi hálózathoz való csatlakoztatásra vonatkozó utasításokat is, hogy a kapcsolt alkalmazást használni lehessen.

Amikor úgy döntünk, hogy invertert vásárolunk, nem feltétlenül kell arra készülnünk, hogy az egy vagyonba fog kerülni. A felhasználó igényeitől függően akár egy meglehetősen kedvező árú modell is működhet.

Ugyanakkor jól tesszük, ha a lehető legmagasabb hatásfokkal rendelkező és hűtőrendszerrel ellátott készüléket választjuk. De praktikus döntés egy szigetüzemű inverter is, ami segít az energia akkumulátorokban való tárolásában.

You may also like...