Elektromos kompresszorok zajcsökkentése – 5 Tipp, hogy ne legyen olyan hangos

elektromos kompresszor

Elektromos kompresszor

Szeretnéd, ha a kompresszor csendesebben dolgozna? Tudjuk, hogy ez sokaknak fontos kérdés, hiszen egy elektromos kompresszor zajszintje néha kellemetlen lehet, különösen zárt térben vagy csendes környezetben. Ez szinte minden elektromos kompresszor esetében így van. De ne aggódj, van néhány hatékony módszer, amivel csökkenteni tudod a zajszintet és így kellemesebbé teheted a munkavégzést! Íme, 5 tipp, amit megéri kipróbálni!

1. Hangtompító berendezések használata

A piacon számos különféle hangtompító berendezés kapható, amiket kifejezetten kompresszorokhoz terveztek. Ezek az eszközök csökkenthetik a zajszintet, anélkül, hogy befolyásolnák a kompresszor teljesítményét. A hangtompítók a kompresszor kimeneti nyílására vagy a levegő bevezető részre szerelhetőek, így hatékonyan csillapítják a túlzottan zavaró hanghatásokat.

2. A kompresszor távolabb helyezése

Ha lehetséges, helyezd a kompresszort távolabb a munkaterületedtől vagy egy másik szobába. Használj hosszabb tömlőket, hogy még mindig elérhesd a szükséges nyomást és levegőáramot. Ez egyszerű, de hatékony módszer lehet a zaj csökkentésére, különösen, ha a munkavégzés helyszíne ezt lehetővé teszi. Ugyanakkor, gyakran már az is segít, ha egyszerűen másik irányba forgatod a készüléket, hogy a hangok eltérő irányba terjedjenek.

3. Zajcsökkentő burkolatok alkalmazása

Egyes gyártók kínálnak speciális zajcsökkentő burkolatokat, amiket a kompresszor köré lehet telepíteni. Ezek a megoldások úgy vannak kialakítva, hogy csökkentsék a hangok terjedését anélkül, hogy akadályoznák a levegő áramlását és a kompresszor hűtését. Ha ilyen burkolatot választasz, azért ügyelj arra, hogy a megfelelő hűtést biztosíts a kompresszornak a túlmelegedés elkerülésére!

4. Zajcsillapító alátétek használata

A kompresszor alá helyezett speciális zajcsillapító alátétek is segíthetnek a hangok csökkentésében. Ezek az alátétek képesek elnyelni a rezgéseket, amelyek egyébként a padlón keresztül terjednének és fokoznák a zajszintet. A megfelelő alátétek kiválasztása mérsékelheti a kompresszor által keltett vibrációkat is.
5. Rendszeres karbantartás

Végül ne feledkezz meg a kompresszor rendszeres karbantartásáról! A kopott vagy sérült alkatrészek cseréje, valamint a megfelelő olajozás és tisztítás csökkentheti a zajszintet. Egy jól karbantartott kompresszor halkabban működik és hosszabb élettartamot garantál.

Válasz csendes kompresszor típusokat

A fentebb említett praktikák előnyei még tovább fokozhatóak, amennyiben olyan termékbe fektetsz, mint a Scheppach HC 51 Si, ami csendes, olajmentes kéthengeres kompresszor. Ez a típus alkalmas olyan helyekre, ahol kifejezetten kritérium az alacsony hanghatás megléte. A zajterhelés alig éri el a 60 dB-t. Az 50 literes tartállyal ellátott készülék 300 l/perc teljesítményre képes és olajmentes technológiájának hála, nagyon tiszta környezetben is alkalmazható.

Látható tehát, hogy minden feltétel adott az elektromos kompresszor zajterhelésének mérséklésére. A csendesebb munkakörnyezet pedig kellemesebbé teszi a munkát és a környezetedet is kevésbé zavarja. Próbáld ki ezeket az említett módszereket és találd meg a számodra legmegfelelőbb megoldást!

You may also like...