Szürkehályog műtét – Az állami és a magán opciók összehasonlítása

Szürkehályog műtét

Szürkehályog műtét

Többféle tünet mutatja a szürkehályog betegséget, amelyek egyéb szemproblémáknál is jelentkezhetnek, de a cataracta esetén kifejezetten gyakoriak. Ez a betegség sem gyógyszerekkel, sem szemüveggel vagy kontaktlencsével nem kezelhető, kizárólag műtéti úton. A szürkehályog kezeléséről ITT olvashatsz bővebben. Nos, kezdhetünk gyanakodni cataracta betegségre, ha néhány tipikus szimptómáját észleljük.

Ez a homályos látás, a káprázás, amikor túl élesnek tűnik a reflektorok, lámpák és a napsugár fénye, az elhalványuló színek, a gyenge éjszakai látás, a kettős- vagy többes látás egy szemen, illetve a szemüveg vagy kontaktlencse dioptriájának gyakori változása.

Ha ezek közül bármelyik látásproblémát tapasztalod, akkor tanácsos minél előbb felkeresned egy tapasztalt szemész szakorvost. Kérhetsz időpontot állami intézménybe is, azonban ezeknél általában hosszú várakozási időre számíthatsz. Így marad a rövid idő alatt fogadó magánorvosi rendelés, mint például az a központ, ahol dr. Nagymihály Attila rendel.

Körülmények az állami és a magánrendelőben

Felvetheted a kérdést, hogy végeznek-e szükség esetén szemészeti műtéteket a magánorvosi intézmények? A válasz az, hogy természetesen igen, bár ezeket a beavatkozásokat ki kell fizetni. Viszont megéri pénzt szánnod erre, mert nagyon sok előnye van annak, hogy magánorvossal végezteted el a beavatkozást.

A drnagymihaly.hu weboldalon könnyen összehasonlíthatod a szürkehályog műtétet, amit dr. Nagymihály Attila végez az állami kórházban végzett operációval, körülményekkel és eredménnyel. Utóbbi esetben a műtét után is szükséged lesz olvasószemüvegre, akár több hónapba is beletelhet, amíg sor kerül a másik szem operációjára, az állami körülményeket pedig valószínűleg ismered.

Hagyományos technológiával dolgoznak, egyfókuszú műlencséket ültetnek be. Ezzel szemben, a magánorvosnál funkcionális szemüvegmentességet érhetsz el, a két szemed műtétje között csak pár hét eltérés lesz, magánorvosi körülmények között zajlik a beavatkozás. A legkorszerűbb technológiával végzik a beavatkozást és korszerű műlencsék közül választhatsz.

Modern műlencse típusok

A magánrendelőkben a szürkehályog műtétre jelentkező páciensek választhatnak trifokális, nyújtott fókuszú, valamint egyfókuszú, monofokális műlencsék közül. Ezek mindegyike kombinálható tórikus, azaz cilinderes korrekcióval is, szükség esetén. A trifokális műlencse beültetésével a páciens távolra, középtávolságra és közelre egyaránt képes lesz jól látni.

Azoknak a személyeknek, akiknek nehezebben megy a neuroadaptáció, még trifokális műlencse mellett is szükségük lehet kisdioptriás munkaszemüvegre a monitorhoz. Távolra és középtávolságra jó látásélményt biztosítanak a nyújtott fókuszú lencsék. De ha ezt választod, akkor számíthatsz rá, hogy továbbra is szükséged lesz olvasószemüveg használatára.

Egy bizonyos fókusztávolságra (távolra) nyújtanak éleslátást az egyfókuszú műlencsék. A páciensnek szüksége lesz szemüvegre a többi távolságra. A szemész szakorvos tájékoztatja a beteget a műlencsék típusairól, elmondja, hogy melyikkel mi várható. Segít a döntésben is, ha ezt a páciens igényli.

You may also like...