Fehérjében gazdag zabpehelyliszt

Zabpehelyliszt

Zabpehelyliszt

A különféle gabonákat napjainkban igen sokféleképpen felhasználják az éttermekben és a háztartásokban egyaránt. A zabpehelyliszt olyan gabonaőrlemény, amit egyszerűen fel lehet használni, hiszen nagyon magas a fehérjetartalma. A görögök és a rómaiak is előszeretettel alkalmazták a zabot, amiből kenyeret készítettek. A zabot takarmányként termesztették. Manapság már elsősorban a mérsékelt övben helyezkednek el a zabföldek. A zabnak hűvös, kissé csapadékos éghajlat szükséges. A lisztet minden esetben a gabonaszemek átmosásával kezdik.

Legyen szó bármilyen gabonáról, mindenképpen meg kell mosni a meghámozott szemeket. A mosás és tisztítás után következik a szárítás és az őrlés. Az őrlés során kiválogatják azokat a szemeket, amelyek nem alkalmasak a liszt előállítására. A zabpehelyliszt alkalmas a hagyományos kenyérliszt helyettesítésére. Egy kis adag zabpehely, zabpehelyliszt, zabkorpa és rozsliszt segítségével, igazán izgalmas és finom ízű kenyeret lehet előállítani. Természetesen a kenyérhez szükség van még túróra, tojásra, sütőporra, sóra, hidegen sajtolt olajra és magvakra.

You may also like...