A manuálterápia jelentése: milyen panaszok kezelésére alkalmas?

manuálterápia

Manuálterápia

Az izom- és ízületi fájdalmak nyomán, bizonyos fokú mozgáskorlátozottság léphet fel az érintetteknél, de szerencsére ezek legtöbbje gyógytornával, illetve manuálterápiával kezelhető. Fájdalomcsillapításra alkalmazzák nagyon sokszor, hiszen segít a nyaki, háti, deréki, keresztcsonti fájdalmak enyhítésében, de csökkenthetőek ezzel a módszerrel a vállízületi problémák is.

Ilyen panaszok kezelésében is segíthet a manuálterápia. Persze, a metódusnak ennél sokkal széleskörűbb a hatása, hiszen a szakemberek használják az ízületek funkciójának javítására, mozgáskorlátozottságának oldására. Abban az esetben is jó eredmény érhető el a manuálterápiás kezeléssel, ha elmozdultak a csigolyaközti kisízületek. Túlerőltetés miatt, gyakran fordulnak elő izomegyensúly problémák, például tenisz- vagy golfkönyök. Nos, ezek is kiválóan kezelhetőek manuálterápiával.

Ennek során, a terapeuta saját testének mechanikus energiáját felhasználva, előkészítő lágyrész kezelési masszázsfogásokkal, izomenergiát alkalmazó technikákkal, izom-, illetve izompálya oldási eljárással, postizometriás relaxációs módszerekkel, dinamikus mobilizációs és manipulációs stratégiákkal állítja helyre a tartó- és mozgatórendszer harmóniáját. Gyakorlatilag aktívan részt vesz a kezeléseken a terapeuta. Már 10-15 manuálterápiás alkalom után jó eredmény, javulás érhető el, erről számol be a legtöbb beteg. Részét képezi ennek az eljárásnak a trigger pont terápia is. Azokat a csomókat nevezzük trigger pontoknak, amelyek az izomban vagy a kötőszövetben alakulnak ki.

Kívülről nem láthatóak ezek a csomók, azonban nyomásra fájdalmasak. A módszer lényege tulajdonképpen az, hogy feloldja a csomókat és megszüntesse a fájdalmat. A manuálterápiáról minden tudnivalót megtalálunk a gyogytornaszom.hu weboldalon. Ugyancsak az itt lévő elérhetőségeken keresztül lehet felvenni a kapcsolatot a rendelővel, időpontot kérni egy állapotfelmérésre. Bármilyen fájdalom keseríti meg a napjainkat, érdemes adni egy esélyt a gyógytornának, azon belül is a manuálterápiás kezelésnek.

You may also like...