A nyomda Budapest környékén való elterjedése

Nyomda Budapest körül

Nyomda Budapest környékén

Minden kezdet nehéz, mondják egyesek. Viszont ez igaz minden olyan új technológiára, amit addig még nem használtak az emberek. Amikor megjelent az első nyomda Budapest környékén, az emberek hitetlenkedve fogadták.

Olyan szakértelmet igényeltek az ott működtetett gépezetek, amelyekkel még nem találkozhattak addig. Mindenegyes alkatrészt a nyomdagépezetekhez kézzel készítettek el, még az olyan apró betűket is, amelyeket megfelelő sorban egy táblára helyeztek. Ezeket a festékkel bevont táblákat nyomták rá erősen a lapokra, így a sajtolás útján kaptak egy olvasható lenyomatot.

Ez a sajtolásos technika sokáig fennmaradt, ezért is nevezték az újságokat akkoriban inkább sajtónak. Több nyomda Budapest környékén az 1870-es évek után létesült. Ekkortájt kezdtek beletanulni a magyar emberek is a Guttembergi hagyományokba és fortélyokba.

Olyan új mesterségek születtek, mint betűöntők, táblaszedők, kompressz-szedők és nyomdászok. A mai nyomda Budapest egyik üzemében sem foglalkoztat ilyen megnevezésű munkásokat, viszont hasonló beosztással bíróakat igen.

You may also like...